Editie 2014-2015

10 februari 2015

Winnaars

Eerste prijs: Apps for Antwerp wisselbeker

De Antwerpse start-up Rombit won de tweede editie van ‘Apps for Antwerp’ met de app A*sign. Met deze app kunnen verhuisborden op een eenvoudige manier worden besteld. De winnaar ontving de 3D ‘Apps for Antwerp’-beker. De twee jonge developers wonnen ook elk een iPad mini.

De jury was onder de indruk van de eenvoudige manier waarop met deze app verkeersborden kunnen worden besteld en beheerd, alsook van het innovatieve trackingsysteem dat in hun voorstel in de borden wordt ingebouwd

Rombit - winnaars Apps for Antwerp 2014

De finalisten

Ook de apps van de vier andere finalisten, vielen in de smaak bij de jury. Zij wonnen prijzen zoals stages en consultancytijd. Zo krijgen ze de kans hun apps af te werken in een professionele omgeving.

De vijf finalisten waren:

 • Buurtmeter: een burger kan aan de hand van een geografische positie een objectieve waardering krijgen over de leefbaarheid en woonkwaliteit van een buurt, op basis van zelf gekozen criteria.
 • Let's fix It!: Antwerpenaars kunnen lelijke, verouderde of kapotte plekken in de stad signaleren door een foto van de locatie te nemen via de app en deze meteen naar de stad te sturen. Hoe meer meldingen er komen over een plek, hoe sneller de stad naar een oplossing zoekt voor het probleem. Via de app kunnen geëngageerde buurtbewoners eventueel aangeven of ze zelf iets willen herstellen of met andere buurtbewoners in contact willen komen die hen daarbij helpen.
 • ACleanCity: de app bundelt alles wat met afval te maken heeft zoals de data van de afvalophaling, locaties van glascontainers, hoe juist sorteren enzovoort.
 • A*sign: Antwerpenaars die willen verhuizen, kunnen op een eenvoudige manier verhuisborden aanvragen. De chauffeur de borden levert, kan via een onlineplatform de ophaal- en leveringsroute plannen. In een later stadium zal hij de meest optimale route kunnen bepalen.
 • Geoplus: een technische app die professionals makkelijkere toegang geeft tot de GIS-gegevens van de stad.

Concept

Van open data tot open services

Sinds 2012 geeft de stad Antwerpen open data vrij. Het aantal datasets is ondertussen sterk gestegen tot 270. En er blijven datasets bij komen.

Nu geeft Antwerpen ook open services vrij. Services die werden ontwikkeld voor A-stad geven we publiek vrij. Ze kunnen gebruikt worden in apps en website van derden.

De eerste service die we vrijgeven is de 'login-service'. Met deze service kunnen gebruikers met een A-profiel inloggen in jouw app of website.

 

Apps for Antwerp - een nieuw concept

 1. Dinsdag 9 december vond een infosessie plaats. We gaven een stand van zaken over open data in Antwerpen, legden uit hoe de open service werkt, lichten de wedstrijd toe. Hobbyist, student, start-up of gevestigde waarde in de app-wereld: iedereen was welkom om deel te nemen.
 2. Wie wilde deelnemen aan de wedstrijd diende een case in; een idee van de website of app die jij of je team wil ontwikkelen met de open service of open data.
  Alle voorstellen moesten worden ingediend tegen 5 januari 2015.
 3. Op 10 januari selecteerde de jury 5 voorstellen. Zij werkten dan verder aan de app of website.
 4. 2 februari hielden we het slotevent. De 5 geselecteerden stelden hun app of website voor aan de jury én het publiek. Na de voorstelling koos de jury een winaar.

Programma slotevent

datum en locatie

De finale vond plaats op maandag 2 februari 2015 - Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen.

 

agenda

 • inleiding door burgemeester Bart De Wever
 • presentatie van de 5 voorstellen door de geselecteerden voor jury en publiek (maximaal 10 minuten per indiener)
 • beraadslaging door jury en receptie
 • prijsuitreiking

Jury

De jury voor deze editie van Apps for Antwerp bestond uit:

• Milan Rutten (voorzitter jury) - directeur marketingstrategie stad Antwerpen 

Peter Crombecq - CEO Digipolis Antwerpen

Davor Meersman – CityOfThings, iMinds 

Anthony Liekens - mad scientist, R&D contractor IO Lab

Noël Van Herreweghe - programmamanager Open data Vlaamse Overheid

 

Presentaties infosessie

Om met de open services te kunnen werken, moet je een token aanvragen.

Dat kan hier

Om een token te ontvangen, moet je je ook akkoord verklaren met de gebruiksvoorwaarden en het privicaybeleid.

Partners

Sponsors